Om Alexander Einarsson
Den svenske dirigenten Alexander Einarsson (1978) är utbildad organist vid Musikhögskolan i Malmö och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium med studier för professor Dan-Olof Stenlund. Alexander har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i masterclasses och kurser för dirigenter som Michel Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Alexander är sedan 2010 anställd som kördirigent och organist i S:t Petri kyrka, Malmö och är där konstnärlig ledare för bl a ungdomskören SPUK och kammarkören Petri Sångare, en ensemble han konserterat och turnerat med både i Sverige och utomlands samt återkommande medverkat med i produktioner för Sveriges Radio och TV.
Sedan augusti 2015 innehar Alexander också tjänsten som kormästare vid Göteborgs Symfoniorkester.

Som dirigent har Alexander exempelvis arbetat med Uppsala Akademiska kör, Lunds Vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart och Malmö Kammarkör. 2008 bildade han stråkorkestern Malmö KammarOrkester, en professionell orkester med 12 musiker. Alexander har dirigerat Malmö SymfoniOrkester, Malmö barockorkester, återkommande arbetat med Malmö Sinfonietta samt varit förbundsdirigent för Kyrkosångsförbundet i Lunds stift och erhöll 2007 förbundet kyrkomusik i Lunds stifts stipendium för banbrytande och inspirerande arbete. Alexander är stipendiat från Eric Ericson International Choral Center och Kungliga Musikaliska Akademien och var finalist i den internationella tävlingen för kördirigenter i Budapest 2011 och S:t Petersburg 2013.

Vid de internationella Grand Prix-tävlingarna i körsång i maj 2015 i Tours, Frankrike, fick Alexander dirigentpris till minne av Arthur Oldham.