Recensioner

Skånska Dagbladet 2008-02-28:

En fin orkesterdebut

MUSIK/Konsert

Palladium, Malmö

MALMÖ KAMMARORKESTER

Dirigent: Alexander Einarsson

Solister: Hanna Hajslund Hansen, violin; Sven-Inge Håkansson, viola; Ellen Kristiansen, sopran

Musik av Lindgren, Atterberg, Barber, Britten och Reger

Entusiastiskt. I torsdags debuterade Malmö kammarorkester på Palladium, som blivit främsta platsen för musik i det mindre formatet. Orkestern består av 20 stråkar och en entusiastisk orkesterledare. Sämre utgångspunkt kan man faktiskt ha.

Programmet verkade vid första anblicken vara en aning för ambitiöst men det visade sig fungera utmärkt.

1900-talsmusik. Den sammanhållande länken var tonal musik från 1900-talet, från Olof Lindggren via Kurt Atterberg till Bejamin Britten och Samuel Barber och som avslutning Max Regers bearbetning av Bachs koralförspel ”O Mensch bewein dein’ Sünde gross”.

Det blev en debutkonsert av mycket god klass. Fortsätter Malmö kammarorkester på den inslagna vägen blir ensemblen ett gott - och välbehövligt - komplement till stadens två stora orkestrar.

Klangen var fyllig och elegant och balansen absolut tadelfri; perfekt hantverk parat med god musikalitet. Alexander Einarssons ledning var omsorgsfull och precis.

Konserten bjöd också på fina solistprestationer: orkestermedlemmarna Hanna Hajslund Hansen och Sven-Inge Håkansson tog sig an Kurt Atterbergs Svir nr 3 för violin, viola och stråkorkester med den äran.
Solist i Benjamin Brittens ”Les illuminations” för sopran och stråkorkester var Ellen Kristiansen. Hon befinner sig i början av sin karriär och rösten är naturligtvis inte färdigutvecklad ännu.
Räcker långt. Men hennes framförande vid torsdagens konsert räcker mycket långt: bra intonation, fin lyster och resurser till styrka utan skrikighet. Det är en stor möjlighet att det blir ett namn att hålla reda på.
Efter den här debuten är det bara att se fram emot nästa konsert med Malmö Kammarorkester.
LARS-ERIK LARSSON

Kvällsposten 2008-02-28

NOTERAT

Musik i Syd Palladium, Malmö

MALMÖ KAMMARORKESTER

Dirigent och musikalisk ledare: Alexander Einarsson

Gästsolist: Ellen Kristiansen

De första entusiasterna var hyggligt man- och tjejgrant på plats igår kväll och gladdes åt Malmö Kammarorkesters, MKO:s, första konsert - någonsin!

Välkomna in på banan, MKO, och helt klart har musik-Malmö fått en ny driftig kraft i Alexander Einarsson, den unge dirigenten, som verkar fylld av skaparlust.

Någon våghals är han kanske inte repertoarmässigt (Olof Lindgren, Kurt Atterberg, Samuel Barber, Benjamin Britten, Max Reger), men för sitt val av solist i Ellen Kristiansen ska han ha en guldstjärna:

En absolut sonor fullträff. Tack för den!

Ellens Britten-tolkning av Les Illumination, tonsatta Rimbaud-dikter; var fläckfri, och orkestern lyfte sig därefter.

Jag var en gång Britten-fan, och efter detta är jag på väg in i fållan igen.

Det ska bli synnerligen spännande att följa MKO i fortsättningen. Att det finns potential i denna (förlåt golfspråket) ”proam-orkester” är ju helt klart, det är flera proffs med i klanglådan som garanterar klass och kompetens. Så grattis, Malmöbor!